Serin İklim Çim Bitkileri
- dilertugce
- 2 May 2021
- 4 dakikada okunur
Dünyada serin-yağışlı, serin- yarı nemli ve serin-yarı kurak iklimlerle bunların arasındaki geçiş iklimlerinde kullanılan ve ekim yatağındaki sıcaklığın 15-20 ºC olduğu dönemde optimum gelişme gösteren çim türleri bu grupta incelenmektedir.Serin iklim çim bitkileri sıcak iklim çim bitkilerinin aksine ekstrem olmayan kış koşullarında iyi bir bakımla renklerini koruyarak etkilerini sürdürebilmektedir.

Agropyron gaertn.- Ayrık:
Özellikle problemli, erozyonlu ve eğimli alanlarda toprağı tutmak ve ıslah etmek amacıyla kullanılmaktadır. Agropyron doğada özellikle meralarda çok sayıda türle temsil edilmesine karşın kültüre alınan tür sayısı azdır.
Agropyron repens- Tarla Ayrığı:
Eğimli alanlarda erozyon önleyici olarak kullanılmaktadır, kaliteli çim yüzeyler için önerilmez. Çok yıllık rizomlu bir bitkidir.Gevşek fakat sağlam bir çim dokusu oluşturur.Yarı kurak ve nemli iklimleri sever, basılmaya dayanıklıdır.Yüksek derecedeki toprak asitliğine karşı toleransı yüksektir.Kısa biçime ve toprak tuzluluğuna dayanıklı değildir. İnce kumlu ve killi tınlı topraklardan hoşlanır.
Agrostis tenius -Narin Tavus Otu:
Çok soğuk koşullara dayanabilir,yağışlı iklimlerde pH değeri 5.5-6.5 arasındaki ortamlarda iyi gelişir. Rulo çim oluşturmada spor alanları özellikle golf alanlarında kullanım için uygundur.
Agrostis canina l. – Kahverengi Tavus Otu:
Sık dokulu,sürünücü ve stolonludur.Yaprakları sarımsı yeşildir.Nemli toprakları sever.Sıcağa ve kurağa dirençsiz ancak soğuğa dayanıklıdır. Genellikle pH değeri 5-6 olan hafif asitli topraklara uyum sağlamakta ve gölge koşullarda başarılı olmaktadır.
Agrostis stolonifera- Bataklık Tavus Otu:
Sık dolulu,çok yıllık, sürünücü ve stolonludur.Tınlı killi ,iyi havalanan, fazla asit karakterli olmayan nemli toprakları sever.Aşırı sıcak ve soğuğa karşı toleranslıdır. Kısa biçim ve basılmaya dayanıklıdır.Tuza dayanıklıdır gölgede gelişim gösterir.
Agrostis tenius sibth.- İnce Tavus Otu :
Sık dokulu, yoğun bir çim yüzey oluşturur.Yaprakları ince,sivri uçlu,yazın kurak koşullarda bile yeşil renklidir. Kireçli topraklardan hoşlanmaz geçirgen kumlu topraklarda iyi gelişir. Kuraktan zarar görür. Serin nemli bölgelere uygundur.
Tuzluluğa toleransı yüksektir. Tohumla üretilir.
Bromus İnermis Leysser – Kılçıksız Brom:
Etli rizomları vejetatif olarak yayılıp, sert bir toprakaltı tabaka oluşturmaktadır.Kökleri güçlü ve sıktır. Saçaklı olan kök sistemi180 cm derine inebilmektedir.Kurağa sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Özellikle şevlerde kullanılır.
Cynosurus cristatus -Sorguçlu Tarak Otu:
Bodur formlu ve toprak altı stolonları oluşturan bir türdür.50- 60 cm boylanır.Basmaya ve kısa biçilmeye dayanıklıdır.Kurağa dayanıklı soğuğa karşı toleransı düşüktür.Nemli killi topraklarda ılıman yerlerde iyi gelişir.
Dactylis glomerata l. -Domuz Ayrığı:
Seyrek sürgün oluşturduğu için toprak yüzeyini seyrek kaplar.Soluk yeşil- mavimsi renktedir.Sık biçilmeye ve basılmaya karşı dayanıklı değildir ancak gölge ortamlarda iyi gelişme gösterir.Dik eğim, banketler ve ağaç altlarında kullanıma uygundur.Tohum ve stolonla üretilir.
Festuca l. – Yumak:
Yaprak renkleri yeşil veya mavimsi yeşildir.Kurak ve verimsiz topraklarda pH değeri 5,5-6,5 arasındaki ortam koşullarına dayanıklıdır.Yarı gölge ortamlarda yetişir basılmaya dayanıklıdır.
Festuca arundinacea schreb- Kamışsı Yumak:
4 cm den daha kısa biçilmeye toleranslı değildir. Ezilme ve basılmaya dayanıklıdır. Üretimi tohumla yapılır .Çok kısa olanları rizom ve kök sürgünleri ile de üretilebilir. Orta tekstürlü iyi drenajlı pH’ı 4,7-8,5 arasında değişen topraklarda iyi gelişme gösterir. Orta sıcaklık için uygundur çok sıcak ve çok soğuğa tolerans göstermez.Spor alanları, mezarlıklar ve şevlerde kullanılabilir.Problemli alanlarda kullanılmaya uygundur.
Festuca longifolia Thuill – Uzun Yapraklı Yumak:
Ezilmeye ve kısa biçilmeye çok fazla dayanıklı değildir.Sadece dekoratif amaçlı kullanılır spor amaçlı kullanılamaz.Koyu yeşildir,ayrıca Corticium hastalığına karşı dayanıklıdır.Gölgeye kurağa ve soğuğa toleransı yüksektir.Uygun biçim yüksekliği 2,5 cmdir.
Festuca ovina l. -Çayır Yumak Otu:
Basılmaya dayanıklı sık dokulu bir örtü oluşturan mevi yeşil renkli çok yıllık bir çim türüdür.Kuraklığa dayanıklı ancak sıcağa toleransı düşüktür.Düşük sıcaklıklara ve kısa biçilmeye toleranslıdır. Oyun alanları için hazırlanan karışımlarda kullanılabilir.Fakir topraklarda yetişebilir,asitli ve kumlu toprakta iyi gelişme gösterir.Gölgeye toleransı yüksektir.

Festuca pratensis Hudson – Çayır Yumağı:
Ilıman bölgelerde yetişir.60-120 cm derinliğe inen kök sistemi vardır.Verimli, nemli, yarı gölge alanlarda iyi gelişir. 3cm den daha kısa biçilmemelidir. Sıcağa ve kurağa toleransı düşüktür.
Festuca rubra l.- Kırmızı Yumak:
Kısa rizomları ile toprak altında yayılma gösterir ve gölgede yetişebilir.Koyu yeşil yapraklıdır. Ezilme ve basılmaya karşı dayanıklıdır.Tohumla üretilir, kötü koşullara dayanıklıdır. Gevşek humuslu topraklarda ve yarı gölge alanlarda iyi gelişme gösterir. pH’ı 5,5-6,5 arasında olmalıdır. Tenis ve futbol sahalarında kullanıma uygundur.
Lolium italicum – İtalyan Çimi:
İlkbahardan sonra güzel yeşil renk veren tek yıllık kaba dokulu ve hızlı gelişen çim türüdür.Stolon ve rizomları yoktur.Yumak formlu büyüme gösterir. pH’ı 6-7 arasında olan topraklarda iyi gelişme gösterir. Koşullar iyi ise 2 yıl ya da daha uzun yaşayabilir.Rekabet gücü yüksektir.4-5 cmden daha derin biçilmemelidir.
Kışın sararan sıcak iklim çimlerinin kış döneminde yeşil görünmesini sağlamak amacı ile üstten tohumlama yöntemiyle kullanılabilir.
Lolium perenne – İngiliz Çimi:
Kaba dokulu, saçak köklü çok yıllık bir çim türüdür.Besin maddelerince zengin, drenajı uygun topraklarda çok iyi gelişir.Yeni ekildiği dönemde yabancı ot gelişimini önler. En iyi 2. Yılında performans alınır.2.5 cm budamalara tolerans gösterir. Sıcağa toleransı düşüktür.
Golf alanlarında ve yürüyüş amaçlı çim alanlar için uygun değildir.
Phleum nodosum auct.- Yumrulu Kelp Kuyruğu:
Serin ve nemli ortamlara uygundur.Festuca ve Agrostisle karışımları olumlu sonuç verir. Basılmaya dayanaklı değildir. Bu nedenle yoğun olarak kullanılmayan yeşil alanlar için uygundur.
Phleum pratense l.- Çayır Kelp Kuyruğu:
Ağır ve rutubetli topraklarda gelişim gösterir.Ağır gelişen pahalı bir çim türüdür. Spor alanlarının yapımında kullanılır.Lolium perenne ile kullanılablir.
Poa annua - Salkım Otu:
Atmosforik kirlenmeye, gölgeye dayanıklı ve endüstriyel alanlar için uygun bir çim türüdür.Soğuğa karşı hassastır.
Poa pratensis - Çayır Salkım Otu:
Çim alanların açılmış , bozulmuş kısımlarında hızlı gelişerek onarımlarını sağlar 2-2,5 cm arası biçilmeye uygundur pH’ı 6,5 civarında olan topraklarda yetişir. 27ºC den sonra sıcaklığını durdurur.
Poa trivialis – Adi Salkım Otu:
Stolon ile yayılan bitki besin elementlerince zengin topraklarda yetişen çok yıllık bir çim bitkisidir.Tek olarak kullanılmaz. Serin nemli ortamları sever, sıcak ve kuraklığa dayanıklı değildir. Kışın kullanılan oyun alanlarının çimlendirilmesinde kullanılabilir.
Serin iklim çim bitkilerini kullanacağınız alanın özelliklerine ve toprak yapısına göre uygun karışımlar oluşturarak kullanıp çimlerin mukavemetini arttırabilirsiniz.
Kaynaklar:
Proje : Turan Yalısı Çim Alan Tesis ve Tadilatları Landscape Republic - Arıcılar Ziraat
Çim alanlar Prof Dr. Murat E. Yazgan,Dr. Zuhal Dilaver , Gül Bahar Edik
コメント