Sıcak İklim Çimleri
- dilertugce
- 10 May 2021
- 3 dakikada okunur

Bu gruptaki çimlerin optimum yetişme sıcaklığı 15-27 ºC dir. Çimlenme sürme, kardeşlenme,büyüme ve gelişme dönemlerinde serin iklim türlerinden daha fazla sıcaklığa gereksinim duyarlar.
Sıcak iklim çimleri, serin iklim çimlerine göre;
-Toprak yüzeyine daha yakındır,
-Biçilmeye daha dayanıklıdır,
-Kökleri daha derine işler
-Basılma ve ezilmeye daha dirençlidir.
-Sıcak iklim çimleri çoğunlukla vejetatif üretilmesine karşın serin iklim çimleri genellikle tohumla üretilir.
-Sıcak iklim çimlerinin kışın sarı renk etkinliğini azaltmak için Eylül ayında serin iklim çimleri ile üstten tohumlama yapılabilir.

Axonopus beauv.- Halı Otu:
Açık yeşil renklidir, yazın başak
üreterek çimin estetik görünümünü bozarlar,
Toprakta pH 4,5-5,5 olması halinde optimum büyü
me yaparlar.
Erozyon kontrolü gereken topraklarda, estetik amaç taşımayan alanlarda kullanılabilir.
Axonopus affinis chase – Adi Halı Otu:
Kumlu, tınlı, taban suyu yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Sık çim dokusu yapar.
Yarı gölgeye dayanıklıdır. Yoğun kullanıma toleransı düşüktür. Kışın don olan yerlerde güneş alacak şekilde tesis edilmelidir. Erozyon önleyici olarak otoyolların dik şevlerinde ya da orman alanlarında yangın önleme amaçlı yeşil yangın kuşaklarında kullanıma uygundur.
Axonopus compressus- Tropik Halı Otu:
Kurağa dayanıklıdır ancak soğuğa toleransı düşüktür.
Buchloe dactyloides engelm. – Buffalo Çimi:
Kil içeriği yüksek kurak ve alkali topraklarda yetişebilir. Ancak kumlu toprakta zayıf gelişir, gölgede gelişemez. Soğuk ve sıcağa dayanımı iyidir.Tohum ve vegetatif üretimde ot kontrolü için sıralar halinde stolon dikimi önerilir.
Cynodon L.C.M Richard - Köpekdişi (Bermuda Çimi):
Bermuda çimi Doğu Afrika kökenlidir ve ılık- yağışlı,tropik ve subtropik iklimlere yayılmıştır.
1. Cynodon dactylon(L.) pers – Bermuda Çimi
2. Cynodon transvaalensis burtt- davy – Uganda Çimi
3. Cynodon magennisii hucombe
4. Cynodon incopletus var. Hirsutus.
Bermuda çimleri çok sık, güçlü ve yoğun yapılı çim tabakası meydana getirir. Büyüme stolon ve rizomlarla tümüyle yatık formda gerçekleşir.
Yaprak renkleri çok açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir.Kök sistemi saçak, yoğun ve oldukça derindir.
Cynodon dactylon(L.) pers – Bermuda
Çimi:
Ülkemizde Akdeniz iklim kuşağında yetişir.Ortalama 20ºC civarında olan hemen her yerde yetişebilir.Sıcaklık değeri bu ortalamadan 5-7 ºC düşmesi durumunda
Çimin toprak üstü organları sararır kurur. Kumlu kıyı kesimde,alkali topraklarda ve pH’ı 5,5 olan fazla asidik topraklarda yetişebilir.Üretim tohum ve stolonla olur.Bitki stolon boğumlarından çok kolay köklenir. Tohumla üretimde yazın kurak geçen devrelerde kurumalar görülebilir.Bu nedenle stolon ve sürgünle çoğalma tercih edilir. Parklar,spor alanları, mezarlıklar, bina çevreleri, atletizm pistleri ve yol şevlerinde kullanılabilir.
Digitaria decumbens stent - Pangola Çimi:
Rizomla yayılır, kuraklığa dayanıklıdır, erozyon kontrolünde kullanılır.
Eragrostis curvula – Sarkık Salkım Yulafı:
Kuraklığa dayanıklıdır, oldukça sık dokusu, yüzeysel kök sistemi vardır.Kışa oldukça dayanıklıdır.Erozyon kontrolü için uygundur.
Eragrostis lahmanniana ness – Lahman Salkım Yulafı:
Soğuğa dayanıklıdır, fakir ve kumlu topraklarda çok iyi gelişir, sık bitki dokusu oluşturur.Tohum üretimi bol olduğu için problemli alanların ıslahı ve erozyon kontrolünde kullanılabilir.
Eremochloa ophiuroides – Adi Tespih Otu:
Sık doku oluşturur, stolonları kolay köklenir.Her çeşit toprakta yetişebilir.Gölge koşullara toleransı ortadır. Donlu bölgeler dışında akdeniz iklim kuşağında kullanılabilir. Tohum veya vegatatif yöntemlerle çoğaltılabilir.Fazlaca basılıp ezilmeyen alanlarda kullanılabilir. Hava alanı,şevler,v.b
Panicum repens – Sürünücü Darı:
Geniş yapraklı ve kabalı dokuludur.Çok hızlı gelişerek iri stolonları ile geniş alana yayılır.
Paspalum dilatatum poir – Adi Yalancı Darı:
Rizomludur,sıcak ve kuraklığa dayanıklıdır, kumlu alanlarda başarı ile gelişir. Tınlı killi topraklarda gelişimi çok iyidir.Sık biçilmeye dayanıklı değildir.Az biçilme gereken yerlerde kullanılır.
Paspalum notatum - Yalancı Darı:
Özellikle kıyı kesimlerinde kumlu alanlara iyi adapte olabilir.Sık biçilmeye dayanıklılık gösterir.Kaba dokusu nedeniyle hava alanları ve yol şevlerinde kullanılır.
Pennisetum clandestinum hochst. ex chiov – Zenci Darısı:
Kurağa ve sıcağa en dayanıklı türdür.Toprağa yakın ve yatay gelişen bol yapraklı kalın stolon ve rizomlarıyla güçlü yayılır.Tropik bölgelerde ve problemli alanların ıslahında kullanılabilir.
Stanotaphrum secundatum walter - Adi Cadı Otu:
Toprak adaptasyon yeteneği kuvvetlidir.pH’ı 6,5-7,5 olan koşullarda yetişir.Tuzlu koşullara da üstün bir dayanıklılığı olan bu yür,gölge ortamlarda parklarda,spor alanlarında kullanılabilir.
Zoysia willd.- Japon Çimi:
Yatay yönde sert, güçlü stolon ve rizomlarla yayılırlar.Bu sık güçlü bitki örtüsü yabancı bitkilerin alana girmesini engeller. Bitkinin kök sistemi güçlü ve orta derinlikte saçak formludur.
Zoysia japonica steud. – Kore Çimi:
Güneşte ve yarı gölge koşullarda yaşayabilir.Kurağa ve soğuğa dayanıklıdır. Sıcaklık 15ºCnin altına düştüğünde dormansiye girer ve rengi sararır. Kahverengimsi beyaz bir renge bürünür. İlk baharda Cynodon dactylon pers’den önce yeşillenmeye başlar.Tuza dayanıklılığı yüksektir, pH’ı 6-7 arası olan drenajı iyi topraklarda yetişebilir.
Zoysia matrella merr.- Manila Çimi:
Yoğun kullanıma oldukça dayanıklıdır.Kurağa toleransı yüksektir.
Kaynaklar
Proje:Arıcılar Ziraat Villa Bahçesi
Çim alanlar Prof Dr. Murat E. Yazgan,Dr. Zuhal Dilaver , Gül Bahar Edik
Commentaires